Waar wordt plasmareiniging voor gebruikt?

Waarom plasmareiniging?

Reiniging is noodzakelijk om verontreinigingen van oppervlakken te verwijderen voordat ze in een productieproces kunnen worden gebruikt.

Plasmareiniging kan worden toegepast op een breed scala aan materialen, en op oppervlakken met complexe vormem.

Een plasmareinigingssysteem maakt efficiënte reiniging van een oppervlak mogelijk zonder dat dit een negatieve impact met zich meebrengt voor andere eigenschappen van het oppervlak.

In de afgelopen decennia is de efficiëntie van plasmareiniging een bekend gegeven geworden, en het wordt dan ook gebruikt voor een verschillende vormen van voorbewerkingsreiniging voor materialen.

Hieronder presenteren we enige informatie over wat plasmareiniging precies inhoudt en waar het voor gebruikt wordt.

Wat is plasma?

Plasma staat bekend als de vierde toestand van materie. Het is een uniek bewerkingsmedium als het gaat om het behandelen van oppervlakken en oppervlaktemodificatie. Plasma is geïoniseerd gas dat bestaat uit ionen, elektronen en neutrale atomen.

Hoewel elektronen in het plasma bij een hogere temperatuur bestaan dan in neutraal gas, bevindt het plasma zich altijd om en nabij de omgevingstemperatuur, met een elektronendichtheid van ongeveer 1010 cm-3.

Met plasmareiniging is het mogelijk om om alle organische verontreinigingen effectief van een oppervlak te verwijderen, door middel van een chemische reactie (luchtplasma) of fysieke ablatie (Ar-plasma/Argonplasma).

Een plasmareinigingssysteem werkt ook met chemische functionele groepen, zoals carboxyl, carbonyl en hydroxyl op het oppervlak, waardoor de meeste oppervlakken hydrofiel worden gemaakt. Om de hechting aan of verbinding met andere oppervlakken tijdens het productieproces te verbeteren moet een oppervlak moet niet alleen schoon zijn, maar ook hydrofiel. Met andere woorden, het moet een kleinere watercontacthoek hebben met een grotere bevochtigbaarheid.

Verder wordt plasmareiniging ook gebruikt om microbiële verontreinigingen van een oppervlak te verwijderen, waardoor het dus zeer nuttig is voor sterilisatie in onderzoek naar biomateriaal.

Meer weten? Lees meer over plasmabehandeling.

tantec-managament

Solving your adhesion problems

We have more than 40 years of experience in delivering and manufacturing quality, high-end surface treatment products for any industry.

Tantec has both standard machines, but also custom-designed machines.

Contact us today and get a quote. We are standing by to service you.

Solving your adhesion problems

We have more than 40 years of experience in delivering and manufacturing quality, high-end surface treatment products for any industry.

Tantec has both standard machines, but also custom-designed machines.

Contact us today and get a quote. We are standing by to service you.

The management of Tantec contact people

Neem vandaag nog contact met ons op en vraag een offerte aan

Wij hebben meer dan 40 jaar ervaring in het leveren en produceren van kwalitatief hoogwaardige oppervlaktebehandelingsproducten voor alle industrietakken.

Tantec biedt zowel standaard machines als op maat gemaakte machines.

Neem vandaag nog contact met ons op en vraag een offerte aan! Wij zijn u graag van dienst.

 

Toepassingen voor plasmareiniging

Plasmareinigingssystemen kunnen worden ingezet voor verschillende oppervlaktereinigingsdoeleinden voorafgaand aan de verwerking van materiaal. Het is een efficiënte methode voor het verwijderen van oxidatie en minerale reststoffen op een oppervlak.

Het wordt ook gebruikt voor het voorbereiden van oppervlakken van kunststoffen en elastomeren en voor het reinigen van keramiek en glazen en metalen oppervlakken.

Door gebruik te maken van efficiënte plasmareinigingssystemen zijn chemische oplosmiddelen niet meer nodig. Een groot voordeel van plasmareiniging is dat het hele proces gebruiksvriendelijk en milieuvriendelijk is.

Daarnaast hebben plasmareinigingssystemen lage bedrijfskosten, maar bieden ze juist hoogste kwaliteit wat betreft het reinigen van oppervlakken. Een ander voordeel van plasmareinigingssystemen is dat het gebruik van chemische oplosmiddelen overbodig wordt.

Daardoor maakt plasmareiniging het ook onnodig om opslagfaciliteiten in stand te houden of regelingen te treffen voor het verwijderen van oplosmiddelafval. Plasma is een bewezen en effectieve methode voor essentiële oppervlaktebehandeling.

Wat is zuurstofplasmareiniging?

De term zuurstofplasma verwijst naar elk plasmareinigingsproces waarbij ook zuurstof in de plasmakamer wordt gebruikt. Daarnaast wordt zuurstof gebruikt bij reinigingsprocessen die worden uitgevoerd voordat verlijming plaatsvindt. Ook kan zuurstof met andere gassen worden gecombineerd om een oppervlak te etsen.

Je zou kunnen stellen dat zuurstof het meest gebruikte gas is bij plasmareiniging. Dat komt voornamelijk doordat het makkelijk beschikbaar is en niet duur. Om zuurstofplasma op te wekken wordt een zuurstofbron betrokken in een plasmasysteem.

Bovendien zijn alle systemen voor plasma-etsen compatibel met zuurstof, aangezien het vaak wordt gebruikt om niet-metalen oppervlakken zoals glas, teflon en kunststoffen te reinigen, en ook kan worden ingezet om de bevochtigbaarheid van het niet-metalen oppervlak te verhogen.

Kosten van plasmareiniging

De kosten van plasmareinigingsapparatuur zijn relatief laag ten opzichte van andere vormen van oppervlaktereinigingssystemen. Ook de kosten van het jaarlijks onderhoud van de apparatuur zijn verwaarloosbaar, waardoor de populariteit van plasmareiniging in de loop der jaren aanzienlijk is gegroeid.

Plasmareiniging wordt gezien als een effectieve en gebruiksvriendelijke methode die betere reinigingsresultaten behaalt dan conventionele reinigingsprocessen.

Waar een schoon en betrouwbaar oppervlak nodig is, is plasmareiniging het antwoord. Het is niet alleen eenvoudig en veilig, het is ook milieuvriendelijk en veel effectiever dan traditionele reinigingsprocedures met natte chemicaliën.

Video: VacuTEC | Vacuum Plasma Treater

Tantec Medical industry surface treatment system

MEDISCH

Surface treatment machine nozzles

PLASTIC KAARTEN

Tantec Corona Treaters working on foam board

SCHUIM EN KARTON

Surface treatment nozzles treating automotive surface

AUTOMOTIVE

Electronic device which can be treated with surface treatment

ELEKTRONICA

Surface treatment of cables and pipes

KABELS EN LEIDINGEN

Corona treatment of packaging products

VERPAKKING