Dyne Test Kit – Uitrusting en handleiding voor het meten van oppervlakte-energie

Om de oppervlaktespanning van een materiaal te bepalen, wordt vaak de dyne-test gebruikt, ook bekend als de inktmethode. Deze testmethode is gebaseerd op de ASTM/ISO 9277 standaard voor het meten van de oppervlaktespanning. De test kan worden uitgevoerd met verschillende gespecialiseerde apparatuur, zoals dyne pennen.

Hier krijg je een kort overzicht van hoe de dyne-test werkt en wat je van de resultaten kunt verwachten.

Bepalen van oppervlaktespanning met Dyne-testen

Het bepalen van de oppervlaktespanning kan worden bereikt door het meten van de contacthoek of door het gebruik van Tantec oppervlaktespanning testinkten – DyneTEC.

Gebruik de apparatuur van Tantec voor het meten van de oppervlaktespanning. Een andere naam voor Dyne-testinkt is ook “Coronastiften”.

Lees verder en zie hoe het werkt!

Deze vorm van meten is gebaseerd op de ASTM/ISO-methode voor het meten van de oppervlaktespanning van polypropyleenfilm.

Wanneer de testinkt op het oppervlak wordt aangebracht, vormt deze een egale film op het oppervlak of trekt deze terug in kleine druppeltjes.

Als de vloeistof minstens 3 seconden lang een film blijft vormen, heeft het substraat een minimale oppervlakte-energie van die inktwaarde.

Als de inkt samentrekt tot druppels, is de oppervlaktespanning van het substraat lager dan die van de inkt.

De exacte oppervlaktespanning kan worden bepaald door een reeks toenemende of afnemende waarden van deze inkt toe te passen.

De inkten zijn verkrijgbaar in stappen van 2 mN/m van 30-58 mN/m – inclusief 72 mN/m en worden geleverd in glazen flesjes van 20 ml met geïntegreerde kwastapplicator.

We bieden twee soorten Dyne-testinkt

Tantec biedt twee soorten testinkt. De ene is gemaakt volgens ISO8296 en geclassificeerd als TOXISCH.

De andere is een ontwikkeling van Tantec op basis van ethanol en gedeïoniseerd water en is geclassificeerd als referentievloeistof.

Deze vloeistof kan niet worden gebruikt voor het meten van PP-oppervlakken.

Hoe werkt de Dyne Test Kit?

De dyne-test wordt uitgevoerd door een kleine hoeveelheid vloeibare dyne-inkt met dyne-pennen aan te brengen op het oppervlak van het materiaal. In het kader van deze test vormt de vloeistof een ononderbroken film op het oppervlak of trekt deze zich terug in kleine druppeltjes. Als de vloeistof minstens drie seconden lang een film blijft vormen, geeft dit aan dat het substraat een minimale oppervlaktespanning heeft die gelijk is aan de waarde van de gekozen dyne-inkt. Als de vloeistof echter reticuleert (d.w.z. zich vormt tot kleine druppeltjes), geeft dit aan dat de oppervlaktespanning van het substraat lager is dan die van de gekozen dyne-inkt.

Wat is een dyne pen?

Een dyne pen is een handapparaat dat wordt gebruikt om de oppervlaktespanning van een materiaal te testen. Het werkt door een kleine hoeveelheid vloeibare dyne-inkt op het oppervlak van het materiaal aan te brengen. Als de vloeistof ten minste drie seconden in filmvorm blijft, geeft dit aan dat het substraat een minimale oppervlaktespanning heeft die gelijk is aan de waarde van de gekozen dyne-inkt. Als de vloeistof echter reticuleert (zich vormt tot kleine druppeltjes), geeft dit aan dat de oppervlaktespanning van het substraat lager is dan die van de gekozen dyne-inkt.

De juiste Dyne inkt voor uw toepassing kiezen

Bij het kiezen van een dyne inkt voor uw toepassing is het belangrijk om zowel de compatibiliteit als de uithardingssnelheid in overweging te nemen. Sommige inkten zijn bijvoorbeeld alleen compatibel met bepaalde substraten (zoals plastic), terwijl andere inkten een snellere uitharding bieden dan andere. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat verschillende inkten verschillende waarden hebben. Daarom is het belangrijk om een inkt te kiezen met een waarde die geschikt is voor jouw behoeften. Je kunt de dyne inkt aanbrengen met een dyne pen.

De rol van standaarden in Dyne testen begrijpen

Spelen een cruciale rol in het dyne testproces, omdat ze een nauwkeurige meting van de oppervlaktespanning van een materiaal geven. De standaard, of dyne-inkt, wordt aangebracht op het oppervlak van het materiaal met behulp van een dyne-pen of een soortgelijk apparaat. Het gedrag van de marker standaard op het oppervlak (d.w.z. of deze een continue film vormt of reticuleert) geeft de oppervlaktespanning van het materiaal aan.

Het kiezen van de juiste standaard is belangrijk voor nauwkeurige en betrouwbare resultaten. Standaarden zijn verkrijgbaar in verschillende dyneniveaus en de juiste standaard hangt af van de oppervlaktespanning van het te testen materiaal. Het is belangrijk om een standaard te kiezen met een dyneniveau dat geschikt is voor uw behoeften, omdat het gebruik van de verkeerde marker standaard kan leiden tot onnauwkeurige resultaten.

Standaarden kunnen ook beïnvloed worden door factoren zoals vervuiling, vochtigheid en temperatuur. Voor nauwkeurige resultaten is het belangrijk om standaarden op de juiste manier te bewaren en ze binnen de aangegeven houdbaarheidsdatum te gebruiken. Het is ook belangrijk om de dyne-test uit te voeren in een gecontroleerde omgeving om de invloed van externe factoren te minimaliseren.

Samengevat spelen standaarden een cruciale rol in het dyne testproces, omdat ze een snelle en eenvoudige manier bieden om de oppervlaktespanning van materialen te meten. Door de juiste standaard te kiezen en stappen te ondernemen om externe factoren te minimaliseren, kunnen gebruikers nauwkeurige en betrouwbare resultaten van de dyne-test garanderen.

Resultaten Dyne-test – Wat betekenen ze?

Zoals we hierboven al aangaven, is een van de belangrijkste voordelen van de dyne-test dat het waardevolle inzichten geeft in de materiaalcompatibiliteit. Met andere woorden, door de oppervlaktespanning van een materiaal te begrijpen, kunt u een beter idee krijgen van welke lijmen, coatings, enz. het beste werken met dat materiaal. Bovendien kunnen de resultaten van dyne-tests worden gebruikt om problemen op te lossen die te maken hebben met slechte hechting of adhesie.

Vervuiling en het effect ervan op de Dyne-testresultaten

Verontreiniging is een veel voorkomend probleem dat de nauwkeurigheid van de dyne-testresultaten kan beïnvloeden. Vervuiling kan ervoor zorgen dat de dyne-inkt het oppervlak niet goed benat, waardoor de resultaten onnauwkeurig zijn. Veel voorkomende bronnen van vervuiling zijn olie, vet, vuil, stof en vingerafdrukken.

Om te voorkomen dat vervuiling de dyne-testresultaten beïnvloedt, is het belangrijk om het oppervlak voor de test grondig te reinigen en te drogen. Dit kan met een oplosmiddel zoals isopropylalcohol of een speciale reinigingsoplossing. Het is ook belangrijk om het oppervlak niet met blote handen aan te raken, omdat hierdoor huidvet en andere verontreinigingen kunnen worden overgedragen.

In sommige gevallen kan het nodig zijn om een meer gespecialiseerde reinigingsmethode te gebruiken, zoals plasmabehandeling of coronabehandeling, om hardnekkige verontreinigingen te verwijderen.

Waar worden dyne pennen voor gebruikt?

Dyne pennen worden gebruikt om oppervlaktebenatting of oppervlaktespanning te meten. De Dyne Test Pen is een eenvoudige methode om de oppervlaktespannning van de meeste materialen op polymeerbasis te bepalen.

De testpen werkt door de kracht te meten die nodig is om een vloeistof door een klein gaatje in de penpunt te trekken. Hoe hoger de oppervlaktespanning van de vloeistof, hoe meer kracht er nodig is. Deze kracht wordt vervolgens omgezet in een dyneniveau.

Dyne pennen worden vaak gebruikt om de geschiktheid van materialen voor bedrukken, coaten of lamineren te testen. Ze kunnen ook worden gebruikt om te testen of oppervlakken schoon zijn voordat ze worden gelijmd of afgedicht.

Hoe gebruik je een dyne pen?

Het gebruik van een dyne pen is eenvoudig. Eerst draait u de dop eraf en verwijdert u de penpunt. Dompel de penpunt vervolgens in de te testen vloeistof. Ten slotte schroeft u de dop er weer op en drukt u de punt van de pen op het te testen oppervlak.

Het dyneniveau wordt aangegeven door een gekleurde band op het oppervlak. Hoe hoger het dyneniveau, hoe meer kracht er nodig is om de vloeistof door de opening in de penpunt te trekken.

Wat betekenen dyne-testresultaten?

Dyne-testresultaten kunnen worden gebruikt om de geschiktheid van een materiaal voor bedrukken, coaten of lamineren te bepalen. Een dyneniveau van 32 dynes/cm of hoger is meestal vereist voor deze toepassingen.

Dyne-testresultaten kunnen ook worden gebruikt om te bepalen hoe schoon een oppervlak is voordat het wordt gelijmd of gecoat. Een dyneniveau van 10 dynes/cm of minder geeft aan dat het oppervlak schoon is en geschikt voor deze toepassingen.

Conclusie

In het algemeen is de dyne-test een ongelooflijk nuttig hulpmiddel voor technici die materiaalcompatibiliteit moeten evalueren of problemen met hechting moeten oplossen. Wanneer deze testmethode correct wordt uitgevoerd, kan ze waardevolle inzichten verschaffen die op lange termijn tijd en geld kunnen besparen.

tantec-managament

Solving your adhesion problems

We have more than 40 years of experience in delivering and manufacturing quality, high-end surface treatment products for any industry.

Tantec has both standard machines, but also custom-designed machines.

Contact us today and get a quote. We are standing by to service you.

Solving your adhesion problems

We have more than 40 years of experience in delivering and manufacturing quality, high-end surface treatment products for any industry.

Tantec has both standard machines, but also custom-designed machines.

Contact us today and get a quote. We are standing by to service you.

The management of Tantec contact people

Neem vandaag nog contact met ons op en vraag een offerte aan

Wij hebben meer dan 40 jaar ervaring in het leveren en produceren van kwalitatief hoogwaardige oppervlaktebehandelingsproducten voor alle industrietakken.

Tantec biedt zowel standaard machines als op maat gemaakte machines.

Neem vandaag nog contact met ons op en vraag een offerte aan! Wij zijn u graag van dienst.

 

TECHNISCHE SPECIFICATIES

KENMERKEN:
Gemakkelijk te gebruiken Breng de inkt gewoon aan met de geïntegreerde kwastapplicator.
ASTM- och ISO-normen Het gebruik van ASTM/ISO genormeerde vloeistoffen garandeert volledige traceerbaarheid.
Beschikbaar van 30-72 mN/m Alle waarden van 30-58 + 72 mN/m beschikbaar.
Snel testproces Onmiddellijke resultaten van de test “meting” binnen 3 seconden.
Niet-giftige vloeistoffen Door Tantec ontwikkelde referentievloeistoffen beschikbaar. (Niet voor gebruik op PP).
Technische specificaties DyneTEC
Flesgrootte 20 ml
Vloeistof, ISO/ASTM Giftige vloeistof
Vloeistof, Tantec Brandbaar, niet giftig (niet voor gebruik op PP)
Levensduur inkt Tot 12 maanden
DyneTEC-testkit Inclusief kit met 6 flesjes (standaard 36-40-44-48-50-56 mM/m)
Instructies voor verzending Gevaarlijke goederen in vrijgestelde hoeveelheden (Niet giftig)