Uitstekende betrouwbaarheid maakte het verschil bij nieuwe investeringen in Tantec’s oplossing

Sinds 2010 is het Tantec VacuTEC-systeem van Antolin Interiors onafgebroken in drieploegendienst in gebruik geweest. Gezien de uitstekende betrouwbaarheid deze afgelopen 9 jaar had de klant geen enkele twijfel toen het tijd was om er nog twee op maat gemaakte VacuTEC-systemen bij te kopen.

Achtergrond

Grupo Antolin is wereldwijd een van de toonaangevende fabrikanten van auto-interieurs en de mondiale nummer één op het gebied van hemelbekledingssubstraten. De groep biedt producten met grote toegevoegde waarde voor de inrichting van auto-interieurs, overheads, kofferbakbekleding, deuren en harde bekleding, verlichting, en cockpits en consoles. Met een lange industriële geschiedenis en een bewezen staat van dienst in een enorm scala aan technologieën staat Grupo Antolin bekend als het merk dat dé standaard stelt in de automobielsector. Grupo Antolin heeft een omzet van meer dan 4 miljard euro en zo’n 28.000 werknemers.

De uitdaging

Vanwege hun lage oppervlaktespanning moeten deurpanelen van spuitgegoten polypropyleen in een vacuümbehandelingskamer worden behandeld. Voertuigdeurpanelen worden gelamineerd met een zachte bekleding. Om ervoor te zorgen dat de PU-lijm op waterbasis aan het oppervlak hecht, heeft Grupo Antolin besloten om de onderdelen vóór het lamineren te behandelen met een Tantec vacuümplasmasysteem.

Waarom Tantec?

Naast de hoge mate van stabiliteit die Grupo Antolin met de eerste investering in VacuTEC-systemen in huis haalde, speelden ook andere factoren een rol. De klant noemt onder andere de mogelijkheid om oppervlaktebehandelingen uit te voeren op 3D-gevormde onderdelen zonder dat vervorming optreedt. Financiële factoren en flexibiliteit speelden ook een zeer belangrijke rol. Sinds de implementatie van het eerste VacuTEC-systeem is aan de resultaten te zien dat arbeidskrachten effectiever worden benut, doordat de snelle behandeling de wachttijd tot nul reduceert.

Een andere belangrijke reden om in VacuTEC te investeren is dat het bij andere plasmafabrikanten vaak nodig is om een aansluiting voor andere gassen te installeren. VacuTEC is opgebouwd, dus is dat niet nodig. Dat betekent minder kosten, logistiek en administratie. Nog een bijkomend voordeel is dat het systeem zeer gebruiksvriendelijk is gebleken, dankzij de intuïtieve bediening.

Onder de indruk

“De uitstekende samenwerking en motivatie die Tantec liet zien bij het op maat maken van twee vacuümplasmasystemen die precies op onze behoeftes waren doorslaggevend in het investeringsproces. Daarnaast zijn we ook onder de indruk van de kwaliteit van de machine. Gecombineerd met onze eerste Tantec-machine uit 2010, die sindsdien stabiel en betrouwbaar draait, maakte dat onze beslissing heel gemakkelijk”, zegt een specialist van Grupo Antolin.

De voordelen voor Grupo Antolin van Tantec’s VacuTEC:

De VacuTEC biedt zeer snelle behandeltijden en optimale hechtingseigenschappen voor stroomafwaartse coating-, lijm-, verf- en printtoepassingen. In de vacuümbehandelingskamer wordt een vacuüm opgebouwd tussen de 0,5 en 6 mbar, waarna een elektrische ontlading wordt gecreëerd via de geïntegreerde plasma-elektrode.

Dankzij deze elektrode-naar-elektrode-technologie is de behandeling intensiever, waardoor de behandelingsdoorlooptijd korter wordt en er in de meeste gevallen geen gas nodig is. Aafhankelijk van het materiaal en de samenstelling ervan ligt de behandeltijd tussen de 2 en 120 seconden.

De VacuTEC wordt gewaardeerd om de eenvoudige bediening, de betrouwbaarheid in productie en de hoge processnelheid.

VacuTEC maakt het volgende mogelijk:

· Gelijkmatige en uniforme behandeling van alle oppervlakken van driedimensionale onderdelen
· Behandeling van specifieke, moeilijk bereikbare plekken op driedimensionale onderdelen
· Behandeling van grote onderdelen
· Oppervlaktemodificatie zonder invloed op de hoofdmassa
· Kostenefficiëntie en hechtingseigenschappen die lange tijd meegaan
· Milieuvriendelijke oplossing

Tantec biedt zowel standaard als op maat gemaakte apparatuur die in het productieproces kan worden geïntegreerd in zowel nieuwe als bestaande on-line productieomgevingen.

Langdurige samenwerking

Wij werken al vele jaren nauw samen met Tantec aan verschillende projecten en hebben de Tantec-apparatuur vaak gebruikt in onze nieuwe ontwikkelingen en experimenten. Het beschikbaar hebben van alle apparatuur van Tantec in ons lab maakt ons werk sneller en efficiënter. Onze samenwerking met Tantec is voor beide bedrijven altijd voordelig geweest.

Dr Michael Thomas

Fraunhofer IST, Tyskland