Plasmareiniging: waar wordt het gebruikt?

Plasmareiniging wordt gebruikt om het oppervlak van verschillende materialen te reinigen en te voorbereiden voor verdere bewerkingen, zoals lakken, coaten of inkapselen.

Het reinigingsproces (ook wel plasma-etsen genoemd) kan gebruik maken van zuurstof (lucht), argon of elk ander element dat geschikt is met oog op de eisen waaraan het oppervlak moet voldoen. Plasmareiniging is een methode waarbij een hoogenergetische stroom naar het te reinigen oppervlak wordt geleid.
Plasmareiniging wordt over het algemeen gebruikt om oppervlakken voor te bereide voor verder bewerking, bijvoorbeeld potting, bedrukken, coaten, laken, etc.

Een van de basistoepassingen van reinigingsplasma is het reinigen van meetapparatuur, substraten op een achtergrond die bestaat uit organische verontreinigingen die leiden tot autofluorescentie en het reinigen van bondpads, enz. Reinigingsplasma wordt ook gebruikt voor het verwijderen van verontreinigingen, bijvoorbeeld minerale en organische bewerkingsresten.

Het is ook nuttig bij het reinigen van onderdelen voorafgaand aan het coaten en vervolgens inkapselen, en voor ultrafijne plasmareiniging van UHV-apparaten. Plasmareiniging wordt dan in veel industrieën gebruikt: overal waar oppervlakken gereinigd moeten worden, in feite!

Plasmareiniging: Plasma wordt gebruikt om oppervlakken te reinigen en voor te bereiden voor verschillende productieprocessen.

tantec-managament

Solving your adhesion problems

We have more than 40 years of experience in delivering and manufacturing quality, high-end surface treatment products for any industry.

Tantec has both standard machines, but also custom-designed machines.

Contact us today and get a quote. We are standing by to service you.

Solving your adhesion problems

We have more than 40 years of experience in delivering and manufacturing quality, high-end surface treatment products for any industry.

Tantec has both standard machines, but also custom-designed machines.

Contact us today and get a quote. We are standing by to service you.

The management of Tantec contact people

Neem vandaag nog contact met ons op en vraag een offerte aan

Wij hebben meer dan 40 jaar ervaring in het leveren en produceren van kwalitatief hoogwaardige oppervlaktebehandelingsproducten voor alle industrietakken.

Tantec biedt zowel standaard machines als op maat gemaakte machines.

Neem vandaag nog contact met ons op en vraag een offerte aan! Wij zijn u graag van dienst.

 

Een aantal functies waarvoor plasmareiniging kan worden gebruikt:

· Oppervlakte-oxidatie verwijderen
· Minerale olieresten van een opppervlak verwijderen
· Het voorbereiden van oppervlakken van elastomeren, metalen en kunststoffen
· Keramiek reinigen
· Een einde maken aan het gebruik van chemische oplosmiddelen
· Het reinigen van metalen oppervlakken op een hyperfijn niveau
· Het verwijderen van organische verontreiniging
· Het uitvoeren van oppervlaktebehandeling voor glasproducten, bv. oogheelkundige artikelen

Voordelen van plasmareiniging

Plasmareiniging heeft vele voordelen: het is gebruiksvriendelijk, en het is een “droge” en milieuvriendelijke techniek, wat wil zeggen dat er geen trichloorethyleen aan te pas komt. Bovendien zijn de bedrijfskosten laag en is de uitgevoerde reiniging van de allerhoogste kwaliteit Bovendien zorgt het voor betere hechting doordat het adhesiebevorderend werkt.

Plasmareiniging kan met gemakt alle organische verontreinigingen op een bepaald oppervlak verwijderen door middel van fysieke ablatie. Hiervoor kan argonplasma of een door zuurstof (lucht) veroorzaakte chemische reactie worden gebruikt. Het proces bijzonder behulpzaam zijn voor het reinigen van oppervlakken die zijn beïnvloed door reiniging met oplosmiddelen, waardoor de oppervlaktespanning beperkt is. Dit soort oppervlakken worden gereinigd met behulp van microkanalen of porositeit op microschaal.

Een ander voordeel van uitvoeren van plasmareiniging op materiaaloppervlakken is dat dit het gebruik van chemische oplosmiddelen onnodig maakt, waardoor het ook niet meer nodig is om deze middelen in opslag te hebben en het oplosmiddelafval af te voeren.

Het proces is minder grof dan traditionele methoden voor oppervlaktebehandeling (lees hier meer over de basisprincipes van plasmabehandeling), wat betekent dat u een oppervlak kunt reinigen zonder dat daarbij veel van de belangrijke eigenschappen van het materiaal verloren gaan, zoals bij traditionele oppervlaktereiniging wél het geval is. Plasmareiniging is ook van nut voor de behandeling van een grote verscheidenheid aan complexe oppervlakken, zoals glasvezels, glasplaatjes, metalen oppervlakken zoals goud, halfgeleiders, oxiden etc.

Video: GoPro inside Tantec VacuTEC chamber

Tantec Medical industry surface treatment system

MEDISCH

Surface treatment machine nozzles

PLASTIC KAARTEN

Tantec Corona Treaters working on foam board

SCHUIM EN KARTON

Surface treatment nozzles treating automotive surface

AUTOMOTIVE

Electronic device which can be treated with surface treatment

ELEKTRONICA

Surface treatment of cables and pipes

KABELS EN LEIDINGEN

Corona treatment of packaging products

VERPAKKING