Plasmareiniging in de kabelindustrie – Tantec scoort met hoge snelheid en betrouwbaarheid.

Of het nu gaat om robots, de auto-industrie of de stroom die windturbines opwekken: over de hele wereld worden mensen en machines van stroom en informatie voorzien door miljarden kabels en draden. Samen vormen ze een wereldwijde infrastructuur en functioneren als levensader van de gedigitaliseerde wereld, waar gigantische datastreams doorheen vloeien. Kwaliteit en innovatie zijn dan ook van groot belang in de moderne verbindingstechnologie – en deze industrie hecht steeds meer waarde aan kwalitatief hoogwaardige coronaprocessen.

“Als kabels of draden slecht of helemaal niet worden bedrukt, kan dit enorme financiële schade opleveren. De corona-voorbehandelingen van Tantec zijn ongeëvenaard wat betreft de betrouwbaarheid.”

Bij HELUKABEL, een wereldwijd succesvol familiebedrijf met 1,700 medewerkers en een jaaromzet van 600 miljoen euro, staan de allerhoogste productienormen voorop. Met een hoofdkantoor in Hemmingen (dicthbij Stuttgart) en 58 productie- en verkooplocaties in 37 landen, is deze verborgen gigant een van de grootste leveranciers van kabels, draden en onderdelen ter wereld.

Het assortiment van HELUKABEL bestaat niet alleen uit een breed aanbod aan standaardproducten: het bedrijf biedt ook maatwerkoplossingen voor verschillende industrietakken. “Betrouwbaarheid is ons hoogste goed,” zegt Ömer Durak, Hoofd Kabelconstructie, over het geheim achter het success van het bedrijf. Een van de expertisegebieden van HELUKABEL: Kabels voor 50 cm grote kabelrobots uitgerust met camera’s, meetapparatuur en sproeiers: een hightech apparaat voor gemeentelijke rioleringssystemen. Deze kabels worden gezien als het technologische hoogtepunt op dit gebied, legt de ingenieur uit: alles, van de besturing tot het reinigingsmiddel tot de gecomprimeerde lucht, zit in één kabel bij elkaar. De tweede uitdaging: Isolatie van speciaal elastomeer met slechte bedrukbaarheid.

Bij het labelen van draden met cijfers of letters kan heel wat misgaan, en dit wordt dan ook als een aanzienlijk risicopunt beschouwd, legt Durak uit: “Als kabels slecht of helemaal niet worden bedrukt, kan dit enorme financiële schade opleveren. Om dit soort rampscenario’s te voorkomen biedt Tantec corona-voorbehandelingen met ongeëvenaarde betrouwbaarheid.

“Het modulaire CableTEC-systeem van Tantec garandeert voor ons een feilloze, effectieve en veilige productieketen.”

Omdat de meeste isolatiemantels een lage oppervlakte-energie hebben, willen inkt en coatings er meestal niet aan hechten, waardoor een corona-oppervlaktebehandling in deze industrie essentieel is.

Deze behandeling maakt gebruik van hoge spanning om organisch restmateriaal en vuil te verwijderen en de oppervlakte-energie te verhogen, zodat inkt en plastic aan elkaar kunnen binden.

En waarom koos HELUKABEL voor coronabehandelaars van Tantec? Bovenal omdat de kwalitatief hoogwaardige en duurzame producten van Tantec hun gelijke niet kennen, zegt Durak. “Wij doen onze klanten een belofte: dat wij zorg dragen voor de chemische, thermische, elektrische en mechanische capaciteit van de kabels en draden.” Maar het waarmaken van die belofte is volgens Durak ook afhankelijk van de betrouwbaarheid van het coronaproces. “Het modulaire CableTEC-systeem garandeert voor ons een feilloze, effectieve en veilige productieketen.” De keuze voor de corona-oplossing van Tantec was gebaseerd op vier voor HELUKABEL doorslaggevende criteria:

Kwaliteit en innovatie

Alexander Kraus van de afdeling process engineering legt uit dat de elektroden in de coronabehandelaars van Tantec worden gemaakt van een speciale keramische legering die veel langer meegaat dan andere ontwerpen die op de markt verkrijgbaar zijn. Door negatieve ervaringen met minder geavanceerde producten, die na korte tijd al barstten, hadden de ingenieurs van HELUKABEL aanvankelijk hun twijfels. Maar volgens Kraus was iedereen aangenaam verrast door het resultaat: “In het materiaal van Tancet onstaan inderdaad geen haarscheurtjes, en het is nagenoeg onderhoudsvrij. De keramische elektroden hoeven zelden vervangen te worden, wat voor ons ook belangrijk is met het oog op duurzaamheid.”

Flexibiliteit en capaciteit

Technicus Matthias Sitzmann legt uit dat andere leveranciers van coronabehandelaars niet waren opgewassen tegen de hoge snelheid van het systeem van HELUKABEL. De uitdaging: Hoe sneller kabels worden verplaatst, hoe hoger de mechanische belasting tijdens de verdere verwerking. Bij contact met oogjes en katrollen in streng- en vlechtmachines ontstaan er risicofactoren met betrekking tot vochtigheid, temperatuur en slijtage. De coronabehandelaars van Tantec hebben hun betrouwbaarheid bewezen bij zowel lage en hoge doorlooptijden, en in alle lijnen. Matthias Sitzmann:

“Dankzij Tantec is het printen zelfs bestand tegen een extrusiesnelheid van 1000 meter per minuut.”

De snelheid verlagen is geen optie, legt hij uit. Hierdoor zou de slijtage wel verminderen, maar “de prijs van de kabels zou ook niet meer concurrerend zijn.”

Veiligheid en stabiliteit

Daarnaast onderscheiden de producten van Tantec zich ook door hun hoge veiligheidsniveau, voegt Siltzmann toe. Dit is onder meer voelbaar in de productie van de grootste HELUKABEL-draden, die tot 105 stroom- en besturingsaders, datatechnologie- en glasvezelkabels omvatten, en bedoeld zijn voor installatie in windturbines. Omdat de coronabehandeling van kunststof gebruik maakt van hoogspanning, moet er een minimale afstand in acht worden genomen ten opzichte van andere apparaten in de fabriekshal. Tantec scoort hier met een relatief klein, ruimtebesparend apparaat: het grotere ontwerp van de andere apparaten op de markt zorgt sneller voor kortsluiting, vertelt de technicus. Daarnaast kunnen de dikkere delen ervoor zorgen dat coronabehandelaars tijdens de behandeling gaan bewegen. Wat dat betreft CableTEC-systeem nog een voordeel: grotere machines brengen immers grotere risico’s met zich mee dan kleine.

Service, reparatie en kostenefficiëntie

Bij het kiezen voor een coronaproces was de service voor HELUKABEL de belangrijkste factor. Volgens Ömer Durak kwam Tantec wat dat betreft al in de offertefase goed uit de verf. “We waren op zoek naar een special soort stootbeveiliging die nog niet beschikbaar was, ook niet bij Tantec.” Maar het Deense bedrijf stelde alles in het werk om samen een oplossing te vinden. “Tantec zei van het begin af aan tegen ons: ‘Geen probleem, dat kunnen wij regelen’, en dat hebben ze in de praktijk laten zien ook. Ondertussen zitten we nog steeds te wachten op de offertes van de andere bedrijven!”

“De coronaprocessen van Tantec zorgen ervoor dat HELUKABEL geen nakosten heeft, want als je bezuinigt op kwaliteit krijg je daar altijd mee te maken.”

Met de ondersteuning die Tantec bied heeft men goede ervaring: Bij vragen over de technologie of het functioneren van de apparatuur staan er op elk moment experts klaar om direct te adviseren. Zo kunnen technische problemen met een simpel telefoontje worden verholpen, en kunnen verwerkingsproblemen op locatie worden opgelost.

Het moeten terugsturen van apparaten naar de fabrikant zou een ‘dealbreaker’ zijn voor nadere samenwerking, zegt Durak. Niet zozeer vanwege de reparatiekosten, maar vanwege de productie-uitval die dit kan veroorzaken. “Het belangrijkste is om stilstand te voorkomen,” want vergeleken bij de grote, centrale systemen van miljoenen euro’s kost een coronabehandelaar betrekkelijk weinig. “Wat in geen geval mag gebeuren, is dat de kleine machine de oorzaak is dat de grote machine stilvalt!”

Om dit risico zo goed als volledig te voorkomen besloot HELUKABEL om coronabehandelaars van Tantec te bestellen. “Ze zijn iets duurder dan andere aanbieders”, concludeert Durak, “Maar door de hoogwaardige en betrouwbare coronabehandeling wordt HELUKABEL niet met nakosten geconfronteerd, want als je bezuinigt op kwaliteit krijg je daar altijd mee te maken.”